Тетевен е китно старопланинско градче, сгушено сред омайно красиви прохладни

...
 Тетевен е китно старопланинско градче, сгушено сред омайно красиви прохладни
Коментари Харесай

„Алтън Тетевен“ - Златен Тетевен

 Тетевен  е китно старопланинско градче, сгушено измежду омайно красиви прохладни гори и величествени стръмни върхове. Там можете да видите едни от най-красивите естествени забележителности в България и да се насладите на културното завещание от древността.

Живописните проходи на България

Красивите екопътеки на България

 В Тетевен ще се почувствате одухотворени и омагьосани от една достоверна атмосфера, в която времето като че ли е спряло, в която националните традиции и занаятите към момента са част от бита на хората и в която природата е единственият стопанин на престоя ви.От епохи градът е привлекателен център за всички, които желаят да усетят магнетичната хубост на Тетевенската котловина, предиздвикала даже Патриарха на българската литература Иван Вазов да възкликне: „ Ако не бях пристигнал в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, доста съм скитал, само че не съм видял по-чуден парадайс! “ Ако се разноските до там, ще се убедите, че е бил прав и че мястото на града измежду 100-те национални туристически обекта е изцяло справедливо.

 Тетевен се намира в Централна Северна България, в полите на Балкана, на 120 км от София, на 74 км от Ловеч и на 60 км от Троян. Обграден от върховете Трескавец, Острич, Червен, Кон, Хайдушка поляна, Вежен и Петрахиля, той се простира по поречието на река Бели Вит. Средната му надморска височина е 415 м., а скалистият планински релеф притегля феновете на алпинизма.

 В региона на Тетевен се намират известните пещери Съева дупка и Моровица, както и резерватът Царичина. Тук са и курортното населено място Рибарица (на 12 км от града), лобното място на Георги Бенковски в местността Костина (на 4 км), както и историческият манастир Гложен (на 15 км). Вековни гори, дъхави поляни, водопади и скални формирания – това е чарът на Тетевенския Балкан. 

 Подобно на Пловдив и Троян, Тетевен също е бил тракийска земя още от дълбока античност. Според откритите доказателства, датиращи от II – IV в., едни от първите жители на региона са били сердите. От тогава са и многочислените надгробни могили, а съгласно открити при разкопки монети, пътища и мостове се допуска, че територията е била част даже от римско населено място. Водят се разногласия и от кое място произлиза днешното име на града. За първи път то се загатва в документ от 1421 година Едната версия е, че там се заселил Тетьовият жанр, който основал града и му дал името си (затова се срещат и вариации като Тетювен и Тетювене). Другата версия за произхода на името Тететвен е, че идва от думата „ тетива ” (струната на лъка), тъй като градът се разстила сходно на нея по дължината на река Вит.

Гложенският манастир - свещено българско място

 Едва през XVI – XVII в. Тетевен стартира да процъфтява. Местните поданици реализират динамични търговски връзки с Азия и Европа и градът получава прозвището „ Алтън (Златен) Тетевен ”. През 1801 година обаче кърджалиите го атакуват и опустошават. И въпреки от 3000 къщи да остават единствено 4, локалното население съумява да се изправи на крайници и да възвърне загубите, като през 50-60-те година Тетевен става един от главните занаятчийски центрове в България. През 1871 година Васил Левски избира покрайнината, за своята революционна активност – в близкото село Гложене той основава скришен революционен комитет, в който се включва огромна част от локалното население. Свидетелство за героичното минало на Тетевен през днешния ден са множеството четнически къщи, съхранени като културни монументи.

 Тетевен е един от 100 Национални туристически обекта поради Историческия си музей. Той е основан през 1932 година по самодейност на локалното население, което желало да уважи паметта на починалите за свободата на народа си съграждани. С дарения и непринуден труд те откриват Дом-паметник, в който излагат първата колекция. През 1974 година музеят е уголемен и преустроен, като е добавена и нова експозиция, проследяваща историческото минало на  Тетевен – от древността до Освобождението. Днес, там към този момент има археологическа, етнографска и възрожденска колекция. В града можете да разгледате още Бобевската къща-музей, Хаджиивановата къща-музей и Йорговата къща-музей. 

 Когато посетите Тетевен не пропускайте да се отбиете в църквата „ Вси Светии ”, която се издига в центъра на града от 1830 година Уникална по своя градеж, тя притегля погледа с внушителните си размери, дърворезбите, донесени от Дебър и двете огромни камбани, лети в Москва. Но това, което я прави най-привлекателна, са иконостасите, рисувани от умелата ръка на тетевенските майстори.

 В подножието на връх Остреч пък се намира манастирът „ Свeти Илия ”, който датира от XIV в. и който като по знамение оцелява след набезите на кърджалиите през 1801 година Водят се разногласия по кое време тъкмо е бил издигнат, само че сигурно се знае, че е преди рухването на България под турско иго, а по-късно в него е имало настоящо духовно учебно заведение. Църквата към манастира през днешния ден е оповестена за архитектурен монумент. Тя е двукуполна, покрита е с плочи, строена е на два стадия, а стените на олтара са полукръгли във формата на трилистник. Според легендата цар Иван Шишман е дарил на манастира дървен кръст обкован със сребро и с изобразени на него евангелски подиуми. Този кръст е бил съхраняван там до 1930 година, а през днешния ден е владеене на Лондонския музей.

Село Ичера се слави със слънчевите си къщи

 Една от най-красивите местности в покрайнината на Тетевен е село Гложенe и разположеният над нея Гложенски манастир „ Св. Георги Победоносец ”. Той се издига измежду планините, върху каменна тераса – непроходим и предпазен от набезите на турците. Точното време на построяването му е под въпрос, само че се знае, че през годините е бил преустройван, имало е килийно учебно заведение, защото монасите са развивали просветна активност, а днешната черква е издигната през 1931 година – върху останките от остарялата. Гложенският манастир е бил средище на революционна активност, а Васил Левски е намирал леговище неведнъж зад дебелите каменни стени. В манастира се съхраняват скъпи ръкописи, измежду които едно киевско-печорско евангелие от 1716 година и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики. Два бронзови печата дефинират манастира като киевски, а измежду иконите най-забележителна е тази на „ Свети Георги Победоносец ”, която е донесена от създателя на селото киевския княз Глож.

 След като сте отделили време на културните забележителности, може би е време да се потопите в живописната природа, която нежно обгръща Тетевен и покрайнините му.Можете да съчетаете визитата в Гложенския манастир с пещерата Моровица, която се намира близо до селото. Това е една от най-големите български пещери – дължината й общо доближава 3,25 км, а дълбочината й 150 м. Откритите тук предмети, свидетелстващи за примитивен живот, през днешния ден се пазят в Историческия музей на Тетевен.

 В непосредственост до курортното населено място Рибарица се намира третият по величина резерват в Национален парк „ Централен Балкан ” – Царичина. Наречен е на цветето Омайниче, което се употребява в този регион и се слави като единственото находище на бяла мура в междинна Стара планина. Срещат се над 600 типа растения, от които 23 влизат в Червената книга на България. От Царичина потеглят добре поддържани екопътеки, които ще ви отведат до двата прилежащи резервата „ Боатин ” и „ Козя стена ”.

България - sanus per aquam

 На към 25 км. от Тетевен е другата известна пещера Съева дупка. Наречена е на името на двамата братя Съю и Съйко, които я употребявали за леговище от турците. Когато за първи път била проучена през 1883 година било открито, че има 5 зали и няколко галерии. Заради забележителната си звучност, една от залите – Хармана, е била избирана за концертни мероприятия на известни хорове. В тетевенската котловина се намират още пещерите Байовица, Драганчовица и Рушова пещера, както и необикновено красивият водопад „ Козница ”, който ще ви освежи в  летните горещини. Ако сте фенове на рисковите спортове, то тук можете да намерите идеални условия за алпинизъм, велотуризъм, лов и лов на риба и високопланински преходи.

 В покрайнината на Тетевен има голям брой хижи, които ще ви разрешат да сте по-близо до свежестта на природата. В града има няколко огромни хотела, които оферират улеснения на налични цени, само че също по този начин можете да си наемете и квартира иличастна вила в някое от околните селца. През уикендите на централния площад в Тетевен се провеждат празненства с музика и танци на локални самодейни сформира, през май се празнува празникът на Северняшката ария, а през есента е време за панаир. Градът се слави като един от огромните производители на сливова ракия, която обаче върви с обичайна „ тетевенска саламура ” (рибена чорба) за мезе. Няма да сбъркате, в случай че опитате и от другите две локални национални гозби – кортмач и качамак – ще си оближете пръстите.

Глухарят - огромният ухажор

 Тетевен ще ви предложи доста повече, в сравнение с допускате. И защото едно посещаване няма да е задоволително, с цел да го разберете и обикнете, ще се върнете още веднъж!

Инфо: www.rozali.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР